HOME   BOSKAVEL AANBOD   VOORDELEN BOSGROND   BOS VERKOPEN   BOS IN DE MEDIA   CONTACT


  Bos kopen

Bos in de media

'Nederlandse markt verwoest steeds meer bos'
AMSTERDAM - Voor de Nederlandse markt moeten wereldwijd steeds meer bossen worden gekapt. In tien jaar tijd namen ontbossing en bosdegradatie voor de Nederlandse import toe met 73 procent, heeft Greenpeace berekend in een studie waarvan de resultaten woensdag bekend zijn gemaakt.

Vooral de productie van soja, vlees en palmolie dragen bij aan de ontbossing.
In elf landen die de milieuorganisatie heeft laten onderzoeken, is de afgelopen tien jaar voor de Nederlandse import bijna 1,6 miljoen hectare bos verdwenenIn de periode van 1996 tot 2000 ging het wereldwijd om bijna 600.000 hectare bosgebied. Tussen 2001 tot 2005 was dat opgelopen tot circa een miljoen hectare.

Soja
De grootste impact, een toename van ruim 180 procent, heeft Nederland op de Braziliaanse wouden. Daar ging ruim 840.000 hectare om. Ons land importeert daar vandaan veel soja. Greenpeace onderzocht de bomenkap in de elf landen waaruit Nederland de meeste hout, papier, pulp, soja, vlees en palmolie importeert. Volgens de onderzoekers ligt "de werkelijke verwoesting als gevolg van Nederlandse import nog veel hoger", omdat niet alle landen en alleen de effecten van deze producten onder de loep zijn genomen.

Biomassa
Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace verwacht dat de tendens van toenemende ontbossing de komende jaren doorzet. "De opmars van biomassa en biobrandstof maakt de vooruitzichten voor het kwetsbare oerbos slecht. In de bossen van IndonesiŽ en BraziliŽ worden bosbranden aangestoken voor de Nederlandse vraag naar goedkope landbouwproducten. Onvervangbaar oerbos maakt plaats voor eindeloze plantages met soja en oliepalmen."

Bron: (c) ANP Nu.nl 12/9/07

>> terug naar het media overzicht

 

 
 
Home  Bos te koop  Voordelen bosgrond  Bos media  Bossen wereldwijd  Zelf je bos aanbieden  Links  Contact


© Bedrijfspromotie Net online adverteren 2006-2009